úterý 26. listopadu 2013

Hampton Court Palace a tip, jak v Londýně ušetřit

Ceny za návštěvy kulturních krás Londýna jsou občas poněkud astronomický a tak jsem si říkala, že bych mohla popsat jednu z cest, jak to jde levnějc.
 
Nejdřív bude třeba malá lekce z dopravy v Londýně...kdyby náhodou byl někdo ztracenej (a ani bych se mu nedivila). Já osobně bych před odjezdem do Londýna byla šťastná jak blecha, kdybych takový informace našla pohromadě.
 
Takže v Londýně nám jezdí hlavně tyhle dopravní prostředky:
1) Autobusy - rozhodně nedoporučuju, pokud máte jinou možnost, autobusem nejezděte, protože to bude trvat dlouho a bude to dost nepříjemný. Na druhou stranu jsou nejlevnější, což se asi vyplatí uvážit, pokud máte v plánu podniknout jen jednu cestu, kterou autobusem můžete uskutečnit (proč se to nevyplatí, pokud máte v plánu jet vícekrát za den, si řekneme za chvíli). Platí se stejně, ať už jedete jednu zastávku nebo třeba hodinu a pozor, pokud chcete vystoupit, je většinou třeba zmáčknout tlačítko stop.
 
2) Metro - taky ho zrovna nemiluju, většinou je narvaný a je v něm vedro. Ideální pro cestování na krátký vzdálenosti v rámci centra.
 
3) DLR - něco mezi metrem a vlakem. V pohodě.
 
4) Vlaky - jsou asi nejpohodlnější dopravní prostředek v Londýně. Pokud se vám to v rámci vaší cesty hodí, rozhodně jeďte vlakem.
 
Samozřejmě se dají využít i další dopravní prostředky jako třeba jet lodí, ale to už je trochu dražší sranda a je to spíš zážitek, než jen způsob, jak se někam dostat.
Co se týče plánování trasy, můžete to udělat tady ale třeba Google Maps taky nejsou úplně k zahození.
 
A teď k tomu, jak za to cestování zaplatit.
Pokud jedete do Londýna na více než jeden den, určitě si pořiďte Oyster Card, mají ji úplně všude na nádražích, v trafikách...no určitě to nebude problém. A nejspíš se vás rovnou zeptají, jestli ji chcete nabít (top up), takže klidně řekněte, že jo. Za Oyster Card zaplatíte vratnou zálohu 5 liber a nabít si jí sami pak můžete téměř kdekoli, kde vidíte oyster symbol. Doporučuju nabíjet na pay-as-you-go.
 
A proč je to nejlepší způsob?
S Oysterem jezdíte levnějc, než kdybyste si koupili obyč jízdenku. Další výhodou je, že Oyster vždycky jenom přiložíte ke čtečce a všechno se udělá za vás. Nemusíte kontrolovat zóny, peak a off-peak a nic. A navíc, peníze na pay-as-you-go se z karty odečítají jen do tý doby, než dosáhnete částky, kterou byste zaplatili, kdybyste si koupili na Oyster denní jízdenku. A týhle částky dosáhnete v Londýně skoro vždycky, když někam jedete a je to něco pod 8 liber. Když víte, že tenhle limit nepřesáhnete, je výhodnější jet autobusem, protože je nejlevnější.
 
Tak a teď už můžu konečně přejít k tomu, jak ušetřit za ty kulturní památky :-)
 
Na vlakových nádražích najdete tuhle knížečku (domnívam se, že něco takovýho tu budou mít tak nějak pořád, akorát vydávaji pořád nový):

 
 
Podstatou je, že navštívíte vybranou "atrakci" dva za cenu jednoho. Což je většinou pořádnej rozdíl. 
 
Tady vidíte, co všechno můžete navštívit...například právě i Hampton Court Palace

Je tam dokonce i London Eye, Madame Tussauds a St Paul´s...

Jediný, co potřebujete, je mít jízdenku na vlak.
Takže si představme modelovou situaci. Jsme dva londýnský cestovatelé a chceme jet na výlet do Hampton Court Palace. Všechno, co potřebujeme, je jízdenka na vlak - Travelcard. Tahle jízdenka ale bude platit i na metro a autobusy, takže dneska výjimečně necháme Oyster Card doma a koupíme si denní Travelcard (která by se dala zakoupit i na Oyster, pokud nezvolíte možnost pay-as-you-go, ale to už nevim, jestli bych vám tu hlavu nemotala moc a navíc - my ten lístek na vlak potřebujeme fyzicky, ne na Oysteru). Takže cíl je jasnej - denní Travelcard.
Na mapě si najdeme, že Hampton Court Palace leží až kdesi v zóně 6, takže potřebujeme Travelcard na zóny 1-6 (což bude trochu dražší, jedeme holt už kamsi do pr...). Pak se nás automat zeptá, jestli chceme jízdenku peak nebo off-peak. Tady by bylo lepší jet o víkendu, protože celej víkend je off-peak (peak jízdenka je podstatně dražší). Pokud byste chtěli jet ve všední den s off-peak jízdenkou musíte se trefit do určitých časů, který si ale přesně nepamatuju. Peak čas je prostě ten čas, když všichni jednou do práce a pak z práce, takže myslim, že je to kolem 9 a pak kolem 5.
Samozřejmě by taky šlo koupit si pouze jízdenku na vlak a nekupovat denní jízdenku...člověk prostě vždycky musí zvážit vlastní polohu, cílovou polohu a všechny ostatní faktory místní dopravy a uvážit, co bude nejlepší a nejlevnější.
 
Každopádně...výsledkem musí bejt nějaká Travelcard:
Vidíte, že off-peak mě stála skoro 9 liber, takže jsem utratila cca jen o libru víc než bych utratila na Oyster (pay-as-you-go), ale v Hampton Court jsem potom ušetřila na vstupu 9 liber. Takže se to vyplatilo...
 
Takže máme jízdenku, dojedeme na stanici Waterloo, odkud nám jede vlak k Hampton Court Palace. Když tam dojedeme, u pokladny jim předáme lístek, kterej jsme vytrhli ze zadní strany knížečky a vyplnili ho a k tomu jim ukážeme svoje Travelcards. I když jsme dva, tak zaplatíme cenu jenom za jednoho. Sláva! Pak si dojdeme vyzvednout headphony a můžeme se kochat a procházet.

 
 
Prostory Hampton Court Palace jsou převážně zaměřený na Jindřicha VIII., kterej z něj udělal svůj královskej palác.
 
Mně osobně se nejvíc líbila kuchyně Jindřicha VIII. :
 


Sporák


Tady něco přesně pro mě - pec na chleba. Člověk se diví, že uměli takový chleby péct před 400 lety a teď už umí jen tousťák. Jak je to možný?

Tady se porcovalo maso

Z headphonů se dozvíte, že se v kuchyni za doby Jindřicha VIII. vařilo pro 600 lidí, maso se peklo na 6 obřích roštech (z nichž jeden byl pro dokreslení atmosféry opravdu rozdělanej), kolik toho takovej královskej dvůr sežral za rok (hodně) a spoustu dalších informací.
Blízko kuchyně byl nádhernej obchůdek, kde hráli vánoční koledy, což spolu s vůni ohně vytvářelo fakt krásnou atmosféru.
Po prohlídce kuchyně míříme dál:


"Nádvoří" - nevim, jak jinak to nazvat

Potom si můžeme prohlídnout ještě "Henry VIII´s Apartements", "William III´s Apartements", "Mary II´s Apartements" (který byly zrovna zavřený) a pak ještě nějaký místnosti, kde vám převypráví životní příběh Jindřicha atd...

Mam pocit, že v komnatách se fotit nesmělo, protože odsud fotky tak nějak nemam (a jestli se smělo, tak jsem debil). Takže jen něco:

Vstup do komnat Williama III.

Krásná zahrada


A nezapomeňte na nádherný zahrady:



Do bludiště určitě taky zajděte, je to snad jediný bludiště, kde jsem se fakt ztratila a měla strach, že se nenajdu
 
Uf, tohle je ten nejdelší prokrastinační článek, co jsem kdy napsala. Doufam, že třeba někomu pomůže a že je můj popis londýnský dopravy alespoň trochu srozumitelnej...
 
 

3 komentáře:

  1. Krásný. Škoda, že jsem se nenarodila na nějaký takový pěkný panství.. Tipy jsou fajn, jsi hodná, ale kdybych tam fakt jela, tak se asi ještě doptám na podrobnosti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Narodit se na panství by se mi taky líbilo...ale možná by se mi to až tak nelíbilo před 400 lety :-D

      Vymazat
  2. Autobusem se vyplatí jezdit, když má člověk čas (a knížku nebo telefon s baterií 100%!:D) a máš Oysterku. Protože jakmile se ti za autobusy odečte na Oyterce 4,40 (myslim, nějak kolem 4 to je), tak pak už do konce dne za autobusy neplatíš :)

    OdpovědětVymazat

Za komentář dostanete pusu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...