úterý 8. října 2013

Pemberley

Tak jsem tam opravdu byla! A ani jsem se nakonec nepočůrala, i když to bezesporu počůráníhodný bylo!
Nejdřív koukněte na videa (kdo nezná povinně a kdo zná pro zopakování :-)), první je sice se španělskýma titulkama, ale je tam přesně ta nejlepší část, kterou potřebujete vidět! Když přijíždí Elizabeth se strejdou a tetou kočárem, jedou přes Lyme park, což jsme si my odšlapaly pěšky s těžkýma batohama :-) Potom přijíždí a z dálky vidí dům zezadu, což by reálně nebylo možný (jsou tam jen uzoučký cestičky v kopci) a je to i vidět na záběru, že je to nakamuflovaný. Pak přijedou k domu zepředu, stejně tak, jak jsme přišly my a což je jediná možná cesta. Je to úžasný se na to teď koukat a přesně si představovat, jak to tam vypadalo reálně. Zároveň si všimněte interiérů, protože ty na fotkách bohužel nemam.
 
celkem plynulý pokračování:
 
A teď z mojí produkce:
Po několikahodinový cestě z Londýna jsme konečně tu (to ještě nevíme, že nás čeká pěknej kus šlapání k domu)

V dáli loveckej dům...na videu ho můžete taky krátce zahlídnout


A konečně jsme se dočkaly...tady u přední strany domu (která ani zdaleka nemá na tu zadní) zaparkuje kočár s Elizabeth

Koupající se ohyzdnej pan Darcy :-D


A konečně zadní (nejkrásnější) strana domu a záda pana Darcyho

Oranžerie
 
Pak jsme se vydaly zase na cestu, tentokrát do hotelu ve Stockportu, kde jsme přenocovaly a v neděli ráno jsme se opět vydaly do Lyme parku. Počasí nám v neděli fakt přálo a ranní šlapání k domu jsme si tentokrát užily.
 
Ranní Lyme park

Další ranní Lyme park

A ještě jeden ranní Lyme Park

Tohle už je ze zahrad okolo domu
Taky ze zahrad okolo domu

Lyme House - Pemberley ve svojí celý kráse

Nádherná nádheroucí nádhera :-)

Schody na nádvoří, po kterých pan Darcy běží, aby mu Elizabeth neodjela
 
Dům jsme prošly dvakrát, abychom si to pořádně užily a byla to taky nádhera, akorát se uvnitř nesmělo fotit. Prohlídka neprobíhá tak, jak je to zvykem tady, tzn. skupina s průvodcem, ale každej chodí sám, přičemž ve všech místnostech je člověk, kterej vám sdělí všechno, co chcete vědět, případně to, co ani nevíte, že chcete vědět :-) Takhle jsem se od jednoho milýho dědy "průvodce" například dozvěděla, že jablko se původně anglicky řeklo a napple. V prostorách Lyme parku totiž pracujou na všech pozicích jako dobrovolníci důchodci, který jsou neskutečně milý a strašně zapálený a šťastný, že tam můžou pracovat, což z nich úplně vyzařuje a úžasně to dotváří atmosféru celýho místa.
 
Kdybyste měli příležitost se tam podívat, neváhejte! Já rozhodně nelituju a jsem hrozně šťastná, že jsem tam byla.
 


12 komentářů:

  1. Jejda to je krása a ti zapálení důchodci to je super! Pan Darcy v jezeře je poděs, s Colinem se nedá srovnávat (ááách:)) Zahrady kolem jsou krásné, úplně se tam vidím na vyjíždce na koni ach...och...uch...to jsem se ale zasnila..no nic, je čas vrátit se k vaření oběda, chjo:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty důchodci byli naprosto úžasný...když jsme se v sobotu vraceli, babča vytáhla vysílačku a zavolala nám shuttle bus. Přijel asi 90letej děda a hodil nás k bráně, abychom nemusely zase šlapat. A Colin je nejlepší Darcy všech dob!
      Doufam, že jsi ten oběd nespálila :-D

      Vymazat
    2. Naštěstí ne! Ale byla jsem z toho článku taková rozněžnělá, že mi to trvalo asi další 2 hodiny, než jsem dokrájela zeleninu na polévku a dala ji vařit:D furt sem se u něčeho zasekávala:) Holt produktivní den:)))

      Vymazat
    3. Vždyť není kam chvátat...jsem si jistá, že Elizabeth by taky nechvátala :-)...i když za ní by to vlastně udělala služka...tak nic no :-D

      Vymazat
  2. To v tý vodě byla děsivá karikatura :-) Jinak ale nádhera, škoda že u nás nic takového není...

    OdpovědětVymazat
  3. Čípak toje domeček (čti: Koho si budu muset vzít?), muhahaha.. Janca :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď to patří National Trust, takže je už asi trochu pozdě :-D Ale až do 40. let 20. století panství patřilo rodině Leghů...

      Vymazat
  4. proboha, ZA CO ta příšerná skulptura v jezírku? :-D

    OdpovědětVymazat
  5. já jsem mimo a vůbec neznám nic! ale vypadá to tam moc hezky:) hlaně, že sis to užila:)

    OdpovědětVymazat

Za komentář dostanete pusu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...