středa 23. října 2013

Máte rádi koláče?

Dneska tak trochu na vážnou a nepopulární notu...

Myslim si totiž, že když už ten blog tak jako mam, asi bych neměla čistý svědomí, kdybych se o tomhle tématu aspoň krátce nezmínila, právě v dobu, kdy je aktuální.

Když jsem ještě byla v ČR, bavilo mě při jízdě autem sledovat předvolební billboardy. Nejvíc mě zaujal billboard ČSSD:

Zdroj

Znáte ten pocit, kdy něco vidíte a nějak vám to nesedí. Je to zkrátka špatně. Tak to jsem přesně měla s timhle billboardem. Pak mi došlo proč...ten slogan je přece totální nonsense.
To si jako ČSSD představuje, že až se bude hlasovat o "dobře prosperujícim státě", zvednou ruku, jako že jsou pro, zatímco ostatní budou hlasovat proti? To je zhruba stejný, jako kdybych chtěla prosadit, aby mě všichni muži bezmezně milovali.

Nicméně jsem přesvědčená o tom, že člověk, kterej ten slogan vymyslel, vůbec nebyl blbej. Jen trochu blbě předpokládal, že jsme blbý my... A předpokládal, že naletíme na tuhle (z mýho pohledu) nebezpečnou rétoriku, která slibuje jen to, že bude dobře, přičemž se na tomhle stavu "všeobecný dobrosti" nebude muset nijak pracovat, protože on prostě bude bezproblémově nastolenej.

A známý "bez práce, nejsou koláče" je sice klišé, ale zároveň je to taky univerzální pravda. Zatímco ten slogan v podstatě hlásá něco jako: "bez práce, budou koláče" - stát bude "dobře fungovat" a stačí to jen "prosadit" proti těm špatným.
A tak je mi líto, že lidi na to "bez práce, budou koláče" ještě pořád slyší a stahujou pak dolu nás, co dostaneme nějaký ty koláče za těžce odvedenou práci (což by teoreticky byla cesta k úspěchu), ale někdo pak přijde a chce nám ty koláče vzít a dát je těm, co tu práci odmítaji. Což vede k tomu, že my, co chceme koláče za práci, jsme nasraný a demotivovaný, takže nás ta práce nebaví a flákáme jí. A tak postupně produkujeme míň koláčů. A najednou nastane situace, že je míň a míň koláčů a začíná bejt dost problém s tim, aby dostali koláč i ty, co nepracujou. Nicméně přerozdělovači koláčů jich mají pořád dost, jsou totiž u zdroje. A tak slibujou, že pokud zůstanou i dál u zdroje, všechno bude dobrý. A bez práce! A pro ty, který tomu prd rozuměji a pracovat nechtějí, je mnohem snazší věřit tomu, že něco bude bez práce, než hejbnout zadkem.
A tak to jde postupně do háje a máme se blbě všichni...
 
 A ještě jsem chtěla jednu věc...nemám ráda, když někdo říká, že si nejde vybrat, koho volit, protože jsou všichni špatný nebo když někdo další říká, že volí nejmenší zlo. Mně totiž přijde, že takhle to přeci chodí v reálnym životě s každou volbou. Musíme se smířit s tim, že naprosto ideální situace a tak i možnosti ideální volby prostě reálně neexistujou (a obzvlášť ne v tak složitý věci jako je politika státu).

No, já mam moc ráda koláče a nechci je bez práce. A jsem vždycky ráda, když to můžu svým hlasem dát najevo (což teda bohužel tentokrát zrovna nemůžu).


6 komentářů:

  1. Vtipnej blog, vlastně jeden z mála, který pravidelně čtu. Kombinace fotek zátiší se šminkama a postů o politice (a vůbec všem možnym)... hm, tomu říkám smrtící originalita. Ale i ta politika má v tvym podání šmrnc (teda jako že se to dá číst). Konečně jsem se dozvěděla, co mě na tom pitomym sloganu tak rozčilovalo! A jsi dobrá, že chceš koláče za práci, já bych nejradši vyhrála v loterii nebo něco dědila po zapomenutý tetičce z Ameriky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Loterii a dědictví bych brala taky....na statek ;-)

      Vymazat
  2. kápla jsi na jednu věc, kterou si spoustu lidí neuvědomuje...řeknou, že není taková strana, která by byla ideální a buď nevolí vůbec nebo ze zvyku dají hlas "velkejm sráčům"...jediné řešení, alespoň pro mě (v případě, že mi současné vedoucí strany nejsou sympatické) je dávat hlas stále znovu stranám, které mi jsou sympatické programem, bez ohledu na velikost a význam...minulá doba nás několikrát přesvědčila, že není nemožné dostat nahoru novou stranu...otázkou je ovšem, za jak dlouho nás zklame i ona:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale to "zklamání", to je právě otázka... Já jsem toho názoru, že to právě nikdy ideální bejt nemůže, takže zklamání je prostě nezbytnou součástí všeho. A záleží jen na tom, jestli se ideálu aspoň vzdáleně přibližujeme nebo vzdalujeme (a prezidentskýma volbama jsme se třeba vzdálili pořádně).
      A s těma stranama...jestli někdo čeká, že vznikne strana králíčků a princezen, který budou všichni děsně hodný, sluníčkový a bezproblémový, tak má prostě smůlu :-D

      Vymazat
  3. Naprostej souhlas.
    Před prezidentskýma volbama jsem potkala svojí třídní ze střední a ta mi povídá: "Bože, ty volby zase dopadnou. My jsme tak blbej národ, že nám by v rámci zachování demokracie měli zakázat chodit k volbám!" :-D

    Je to tak pravdivá věta, až z toho mrazí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mi před prezidentskýma volbama už podesátý přišel mail od vystrašenýho člověka, ať za žádnou cenu nevolim Karla, protože nám vezme Sudety, taky jsem si taky říkala, že bych určitým lidem zakázala přístup k volbám.

      Vymazat

Za komentář dostanete pusu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...