čtvrtek 17. října 2013

Be British!...anebo radši ne

Do Anglie pomalu, ale jistě přichází zima, což se projevuje zejména při cestě školním autobusem, kdy máte kvůli neutuchajícímu kašlání pocit, že jedete na výlet s partou tuberáků.
 
Společně s nadcházející zimou zřejmě přišel ten správnej čas na to, nakydat trochu toho nefalšovanýho českýho hnoje na místní studenty. Oni si o to totiž koledujou.

Zdroj

Nebudu to protahovat, tady jsou body mýho hnojokydu:
 
1) (Ne)vhodná doba
Průměrnej britskej vysokoškolák je ochotnej pracovat (myšleno myslet) jen v určitou denní dobu, přičemž by se někomu mohlo zdát, že je velmi obtížný tuhle dobu podchytit. Mně se zatím podařilo vypozorovat, že ten okamžik rozhodně nenastává ráno, protože to je přece moc brzo. Dopoledne to taky moc nejde, to už je totiž každej tak trochu hungry žejo, a tak se nemůže zcela soustředit. Po obědě to ovšem taky není úplně ideální. To už totiž začíná doba, kdy každej začíná bejt tired z tý usilovný dopolední činnosti. Tenhle nepěknej stav trvá tak do 8, kdy se transformuje do doby nejvyšší aktivity a trvá tak do 2 ráno. K obrovský smůle britskýho vysokoškoláka se bohužel v tuhle dobu neučí a tak musí svoje intelektuální přebytky vybíjet jinde.
 
2) Jazyky
Zákeřná otázka: kolik byste tak řekli, že průměrnej britskej vysokoškolák ovládá jazyků?
Správná odpověď je...jeden! Angličtinu.
Což mi přijde fakt úsměvný. Když se v ČR ucházíte o "lukrativní" místo prodavačky, chtějí po vás (a to ještě leckdy minimálně) 2 cizí jazyky. Tady vysokoškolák nemusí umět ani jeden. Cool.
Ve škole se učí spousta cizích jazyků, ale chodí na ně většinou cizinci, který už pár cizích jazyků umí. Argumentovat tím, že tam Angličani nechodí, protože to nepotřebujou, je blbý, protože ty cizinci anglicky umí taky. Spíš je to prostě o všeobecný britský ignoranci faktu, že existuje taky něco jinýho než UK. S tim souvisí i další bod:
 
3) Střed vesmíru
Průměrnej britskej vysokoškolák nemá ani páru o tom, kde leží Česká republika a nezajímá ho to! Rozdíl mezi britskym vysokoškolákem a britskym občanem (ve střednim až staršim věku) je ten, že občan taky nemá ani páru o tom, co je to Česká republika, ale aspoň trochu ho to zajímá. Viz můj včerejší rozhovor s jednou anglickou lady:
Lady: Where are you from?
Já: I´m from the Czech republic.
Lady: What?!?!
Já: The C-z-e-c-h republic.
Lady: Oooh, is that Luxembourg?
Já: No! Ok, do you know Czechoslovakia?
Lady, který to konečně docvaklo: Oooh, yeah. And are you from the czech part or from the slovak one?
Já(?!?!): I AM FROM THE CZECH REPUBLIC!!! We divided 20 years ago...(ty anglická blbko)
Lady (s totálně udivenym výrazem ve tváři): OMG, really???
Já: Yeah, really. Now, there are two different countries.
Lady (s ještě víc šokovanym výrazem, protože jí právě docvaklo, že jsem z těch šílených končin, kde se žerou psi a chodí se na suchej záchod a přitom na ní mluvim ANGLICKY): And do you learn English in your country?
 
Když to srovnám s ostatníma národnostma...Italka se mě ptala třeba na Pražský jaro, na Dubčeka... Nizozemka toho o nás taky ví docela dost. Tím pádem mi fakt nejde do hlavy, jak můžou bejt ty Angličani až takoví donebevolající ignoranti...fakt nejde!

Zdroj
 
 
4) Neschopnost myslet
Anglickej vysokoškolák má za úkol přečíst si na následující hodinu tenhle text:
 
O hloupém Pepíčkovi
Byl jednou jeden Pepíček a ten byl moc hloupej. I když byl hloupej, chtěl se vydat do světa, aby poznal, jak to tam chodí. Všichni mu ale říkali: Pepíčku, nechoď do světa, jsi hloupej a můžeš se:
a) ztratit
b) ztrapnit
c) zranit
 
Anglickej student text přečte a podtrhá zvýrazňovačem. Na hodině má potom zodpovědět tyhle otázky:
1) Jak se jmenuje hlavní hrdina textu?
2) Proč se chce hlavní hrdina vydat do světa?
3) Jaké jsou argumenty hrdinova okolí pro to, aby se nevydával do světa.
 
Anglickej student si nejdřív řekne, že zrovna teď mu to moc nemyslí, načež sdělí ostatním důvod, proč to zrovna teď moc nejde (viz bod 1) a že ten text byl fakt obtížnej. Pak se teda z bolestivym výrazem ve tváři přemůže a roztočí mozkový závity:
1) "Hmmm (následuje 5 minut zírání do textu), nejsem si úplně jistej, ale myslim, že by to mohl být Pepíček."
2) "No, ten Pepíček je hloupej, to tam je napsaný...(5 minut zírání do textu)...asi fakt nevim, měl bych se zeptat učitele."
3) "Jo, to tam někde bylo...(5 minut zírání do textu)...to je ale těžká otázka! Jo, už to mam...to bude asi ztratit, ztrapnit, zranit."
 
Vážně! Ty texty jsou teda samozřejmě mnohem těžší, ale čekala jsem, že se nás učitel bude ptát třeba na něco, co tam není úplně totálně explicitně napsaný. Ale prdlajs! A strašně moc bych chtěla vidět ty jejich eseje (skoro každej kurz se tady ukončuje esejí), to musí bejt teda něco...
 
Takže jsem toho názoru, že pokud chce někdo vystudovat vysokou školu v UK, potřebuje hlavně 2 věci:
1) velkej balík peněz
2) zdravý játra


Jo, jsem hrozná mrcha, já vim...co nadělam!
 

9 komentářů:

  1. Nejsi mrcha, píšeš pravdu. Tohle se mi stávalo v UK často. A nejen tam - i v Itálii a Francii. Řekla bych, že ČR zná hlavně východní Evropa (je to jejich dream land) a z tý západní pouze Němci, Rakušani a Holanďani. Tím celý výčet končí.

    Chci říct. Je mi to jedno, když je člověk z jinýho kontinentu. Já taky nevím, kde leží kterej stát USA nebo Asie. Ale vlastní kontinent by člověk měl znát aspoň trochu. Takže díky za článek, já s ním jedině souhlasím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to si taky myslim...minimálně vlastní kontinent by znát mohli. Já ani nevim, co se tak tady ty děti můžou učit...asi nic

      Vymazat
  2. Klasika! KLA SI KA! :D
    Bohžel sjem neměla možnost tam studovat.. a možná i bohudík :D Pobavilas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak jestli jsem o něčem přesvědčená, tak o tom, že mi místní studium moc vědomostí nepřidá :-D

      Vymazat
  3. Jooo holka, ty mě sakra bavíš! :-D Dobře, že sem si tvůj článek nechala na ráno a u snídaně si ho v klidu přečetla, hned jsem ten den začla z vesela :) Tvoje články mě fakt berou :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bod 3. mě opravdu dostal:DDD i když mě nepřekvapil...smutná realita...a já se zajímám kde leži burkina faso...fakt nevím proč:DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. až potkáš z burkiny nějakýho člověka, budeš moct dost zamachrovat ;-)

      Vymazat
  5. Tak čo sa týka štúdia to posúdiť neviem, ale s Britmi spolupracujem a hoci ich fyzicky nevidím, z ich pracovného štýlu je vidieť veľa. Prvou vecou je to, že všetko sa točí okolo GB aspoň podľa nich a pomaly neexistuje iný štát. Sú strašne nedočkaví, všetko by chceli mať vyriešené hneď a žiaľ toho veľa fakt nevedia, svoja malú úzku oblasť a nič viac a vôbec sa nesnažia.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Za komentář dostanete pusu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...