pondělí 30. září 2013

Střípky...

aneb další díl londýnskýho zpravodaje
 
Tak jsem se právě vrátila z večeře...se spolubydlícíma jsme se totiž dohodli, že každou neděli budeme mít společnou večeři, kterou vždycky uvaří jeden z nás, přičemž by to samozřejmě mělo být nějaký národní jídlo. Před týdnem vařil Ital a dneska vařila Francouzka, měli jsme mletý hovězí maso, zapečený s bramborovou kaší a nemůžu říct, že bych si to nějak extra užila :-D
Ta Francouzka je vůbec fascinující. Jestli jste někdo četli knížky od Stephena Clarka o Francouzech, tak to sedí naprosto přesně. Představte si, že si ještě za dva týdny nebyla schopná koupit Oyster card a tak furt jezdí na jízdenky, který jsou skoro jednou tak drahý! Přitom pro koupi Oyster nepotřebujete nic jinýho než přijít do obchodu a říct, že jí chcete. A taky ještě nemá zaplacený ubytování, který se musí bezpodmínečně zaplatit do zítřka, jinak člověk dostane velkou pokutu. Má prostě dost času...
Jinak ještě nevím, co budu vařit já...nemůže to být nic moc složitýho, protože tu nemam svoje kuchařský náčiní a taky to asi nemůže být nějak extra tučný...i když, oni se z toho ty holky taky jednou nepo...
Oni jsou totiž tak trochu šílený...představte si, že Španělka s Francouzkou sladí aspartamem! Když jsem se to dozvěděla, prostě jsem neodolala a s úsměvem na tváři jim sdělila, že jsem za loňskou zima sama zkonzumovala 6 kilo medu, z čehož je málem kleplo. Ale sladit aspartamem?!?! Když jsem se jich ptala, jestli vědí, jaký je to svinstvo, řekli mi, že to vědí, ale že si prostě musíš vybrat...no, to teda vybraly fakt dobře.
 
No a ve čtvrtek se mi stala vtipná věc. Šla jsem ze školy a na Greenwich Marketu jsem viděla podezřele hodně lidí v džínách, mikinách a se sportovníma batohama. Říkala jsem si, jestli to nejsou náhodou krajani...a ono jo! Pak mě skupinka holek zastavila a ptala se mě, kde je Primark, tak jsem nasadila ten nejdrsnější anglickej přízvuk, jakej dokážu a řekla jim, že tady (v centru Greenwiche) Primark fakt nenajdou. Pak jsem se jich schválně zeptala odkud jsou a když nečekaně řekly, že z ČR, tak jsem řekla: "Super, tak to můžeme mluvit česky." Měli jste vidět jejich výraz v obličejích. Připadala jsem si hrozně drsně, ale s nostalgií jsem si zavzpomínala na dobu dávno vzdálenou, kdy jsem se spolužačkama taky pobíhala po Londýně v džínách, mikině a s batohem...v zásadě nic proti tomuhle typu oblečení nemam, jen je to prostě fakt dobrý poznávací znamení.

Greenwich Market - najdete tady třeba spoustu pěknýho vintage oblečení a tak vůbec, dost vintage věcí

V pátek jsem byla večer v "letním" kině, kde se kousek od Tower Bridge promítala Pomáda. Bylo to super, až na to, že jsme tam totálně zmrzly. Atmosféra v Londýně je jiná a líbí se mi. Těžko se to popisuje, ale je to takový svobodný město, což je cítit i z lidí a z každý akce, na kterou jdete.
večerní Tower Bridge po Pomádě

Co se týče mých jazykových dovedností, už jsem tu dva týdny a pořád jim jako nerozumim! Asi je to taky tim, že jsem v kontaktu hlavně s cizincema. A moje nerozumění bude možná problém...už vím datum, kdy budu mít prezentaci, načež bych měla vést diskuzi o tom, co jsem právě odprezentovala...vést diskuzi s britskýma studentama, kterým vůbec nerozumim! To je prostě přesně ta záležitost, kdy nevíte, jestli máte brečet nebo se smát. Momentálně mi to přijde fakt vtipný, ale den předem budu asi spíš brečet. 

Taky jsem konečně navštívila Primark (ehm, dvakrát) a musim říct, že je to R-Á-J, ale zároveň taky dost peklo. Musíte se neskutečně hlídat, abyste tam neutratili všechno, co máte, přičemž tam stejně necháte víc, než byste chtěli. A musím připustit, že cítim neodolatelný nutkání tam jít znova a znova, což je důkazem toho, že Primark asi v lidech vyvolává silnou a nebezpečnou závislost. 
Přelidněná Oxford Street, kde jsem byla v přelidněnym Primarku



A snahy o zútulnění svýho pokoje jsem asi fakt definitivně vzdala. Ono ty hrozný fleky na koberci stejně nic nezachrání. A kdybych si například chtěla zapálit svíčku, ta věc na stropě by začala okamžitě řvát a mě by nejspíš vyhodili z koleje za to, že jsem se snažila založit požár. Tak jsem si koupila "aspoň" štětku do záchoda, minisušák na prádlo a pánev.
Mimochodem, koupelna je tak malá, že mi dneska ráno při malování spadla moje (Chanel) tužka na oči do záchoda. Nebyla jsem úplně nadšená...
 
A taky se mi docela stýská...docela dost.
 

10 komentářů:

  1. Aaaa řasenka v záchodě, to je nemilé, taky mi tam občas něco zahučí... Taky vždycky někde v zahraničí mívám u lidí oblečených v šusťákovkách, trekových botách a s igelitkou v ruce, že potkávám krajany. A šílenství v Primarku ti taky můžu jen odkývat, no :-D A jsem zvědavá, co ukuchtíš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě vůbec nevim, já typickou českou kuchyni moc nevařim...naopak mam pocit, že bych dobře uvařila něco z francouzský nebo italský kuchyně, ale to mam asi smůlu :-D

      Vymazat
  2. Závidím, že si tam bola. :)
    Máš super blog od teraz ta sledujem. Dúfam, že si pozrieš môj a ak chceš tiež ma začneš odoberať. Dakujem. :) http://my-secrets-and-dreams.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. To musí být zajímavá zkušenost, studovat v Londýně! .) Já jsem tam byla nevalné 3 dny a od té doby vím, že se tam aspoň na desetinásobek téhle doby musím někdy vrátit.
    Ta angličtina... britský přízvuk mi přijde strašně atraktivní, ale náročný, hlavně pokud má člověk ambici ho ovládnout. Já jsem si vytyčila osobní utopický cíl v angličtině - mluvit tak dobře, abych rozuměla všem písničkám Arctic Monkeys :D
    A Paříž chápu, nemůže se přece jen líbit všem, že. Já ji mám hrozně ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o tom nedávno přemýšlela a říkala jsem si, že v Paříži se mi líbí jen na některých místech, kdežto třeba tady a v Praze se mi líbí tak nějak všude. Ale je jasný, že každej preferuje něco jinýho...a do Londýna se určitě vrať, třeba u tebe ještě v oblíbenosti předstihne Paříž :-)

      Vymazat
  4. Jak dlouho už v Londýně jsi? :))

    OdpovědětVymazat
  5. s těma batohama, mikinama a džínama si mě pobavila:-D je fakt, že tak se poznají češi:-D a tu prezentaci bych přísahám, že nedala!:-D já nedokážu prezentovat před lidma ani v češtině, natož v angličtině! Budu držet palce!:) Uvidím, že to zvládneš!:)
    Ty máš školu od pondělí do pátku?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ale já tu prezentaci taky nedam :-D Já to taky nesnášim i v češtině (rudnu a koktam), fakt se toho strašně bojim! A jo, školu mam od pondělí do pátku :-)

      Vymazat

Za komentář dostanete pusu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...